Het verkopen van verzekeringen (Opties)

Het verkopen van een optie kan vergeleken worden met het verkopen van een verzekering, de koper van de optie betaalt immers een premie aan je in ruil voor jouw dekking.

Die dekking houdt in dat je aandelen moet kopen of verkopen tegen een vooraf opgestelde prijs, als het onderliggende aandeel voorbij de strikeprice komt.

START NU

Voorbeeld

Rick heeft een klein gedeelte van zijn portfolio gestopt in aandeel XYZ. Dit aandeel staat al enkele maanden vast op de $102, maar om zichzelf in te dekken tegen een koersdaling besluit hij een 99PUT te kopen die over 2 dagen expireert tegen een prijs van $150.

Een PUT is een optiecontract, die je het recht geeft om 100 aandelen te kopen voor een bepaalde prijs, de strikeprice, in dit geval is de strikeprice dus 99.

Sem staat aan de andere kant van deze transactie, en verkoopt Rick maar al te graag deze PUT voor $150, aangezien het aandeel zich nu op een stabiele koers bevindt.

Twee dagen gaan voorbij waarin het aandeel nog steeds niet bewogen heeft, en de PUT expireert terwijl het onderliggende aandeel op $102 sluit. Sem heeft nu $150 verdiend door Rick een verzekering te verkopen, ditzelfde bedrag had Sem overigens ook verdiend als het aandeel zou sluiten op $101, $100, of zelfs op $99.01

Maar wat zou er nu gebeuren wanneer het aandeel toch onder de $99 sluit?

Als het aandeel sluit op $98.99 moet Sem het aandeel van Rick overkopen op het bedrag van $99 per aandeel, daar heeft Rick immers de verzekering voor betaald.

Sem mag de $150 wel houden, dus de prijs waarvoor Sem de aandelen van XYZ daadwerkelijk koopt is 9.900 – $150 = $9750. Dat houdt in dat Sem het aandeel heeft gekocht voor $97,50 per stuk, terwijl de koers op $99 staat nu.

Als Sem besluit om zijn aandelen nu meteen te verkopen, zal hij nog steeds winst hebben.

Nou is dit natuurlijk een heel simpel voorbeeld, maar het toont wel in grote lijnen aan hoe de boel werkt.

CALL: Een optie die in waarde stijgt wanneer het onderliggende aandeel in waarde stijgt.

PUT: Een optie die in waarde stijgt wanneer het onderliggende aandeel in waarde daalt.

Let op, wanneer je opties verkoopt wil je dat de waarde van je optie naar $0.00 gaat. Je verkoopt hem namelijk voor $XX en koopt hem als het ware dan terug voor $0.00, hier zit jouw winst in.

Strikeprice: De prijs waartegen een optie uitgevoerd kan worden.

Premium: De prijs die je betaalt voor een optie, of de prijs die je krijgt als je een optie verkoopt.